POLUFINALE: Zbilja ne znam što bi se moglo dogoditi u ovome finalu prije finala između Njemačke i Francuske

U Marseilleu će se danas, 07.07.2016.g., odigrati finale prije finala Europskog prvenstva. U tome će se, nema nikakve sumnje, svi složiti. Njemačka je aktualni svjetski prvak i, kao takva bila je favorit od samog početka, a isto vrijedi i za Francusku koja ne samo da je domaćin, već ima prvu pravu reprezentativnu generaciju još od one Zidaneove.

Obje reprezentacije su, da im priznam još i to, u dosadašnjem dijelu natjecanja opravdali taj svoj status, ali nisu, evo, imali sreće da se nađu u pravom finalu za par dana na Saint-Denisu, već će netko od njih morati još večeras ispasti…

U ovih skoro pa mjesec dana koliko vodim ovu malu rubriku za prosjećnog kvartovskog kladioničara na Net.hr-u, a za vrijeme koje sam imao nekoliko iznenađujuće preciznih preporuka, ovo je prvi put da se neću upustiti u prognozu jer, eto, ne mogu niti pretpostaviti što bi se na njoj moglo dogoditi.

Elem, Njemačkoj prije svega ne igra Gomez koji se ozljedio u četvrtfinalnoj utakmici protiv Talijana kada je poprilično naivno pokušao petom matirati velikog Buffona. Udarac je, da se razumijemo, bio i više nego korektan, ali možda za nekog drugog golmana. Kada je institucija popot ove na golu, takvi pokušaji se smatraju sramotnima i ozljede, bezbeli, uslijede kao zaslužena kazna od Boga nogometa koji ne voli iskazivanje takvog manjka poštovanja.

Nijemcima to nipošto neće biti lako za nadoknaditi, a pogotovo ne s Goetzeom, jer su i na početku prvenstva pokušali tako igrati, pa su jedva uspjeli pokoju loptu prebaciti preko protivničke gol linije. A, ne ide im u korist ni to što ni Khedira zasigurno neće nastupiti, a upitni su i Schweinsteiger, te Draxler. Njihove najavljivane zamjene Weigel i Emre Can ne ulijevaju previše povjerenja da bi Njemačkoj mogli osigurati finale, ali zato bi onaj mali Leroy Sane – koji na ovome prvenstvu još uvijek nije odigrao ni mi ute, ali je zato tijekom cijele protekle sezone briljirao u Schalkeu – on bi, dakle, mogao bljesnuti ukoliko mu Jorgie napokon pruži itekako zasluženu priliku.

Francuzi nemaju toliko problema s ozljedama, a i u formi se sve više podižu kako im se moguće finale pred domaćom publikom bliži, ali nisam siguran ni da tako komplentni i potentni mogu parirati Njemačkoj mašineriji kojoj je uvijek mentalitet veći faktor od samih igrača…

Istina, imaju oni izvrsne igrače poput Payeta, Pogbe i Griezmanna, ali to u ovoj polufinalnoj utakmici i neće igrati pretjeranu ulogu. Pobijediti će onaj tko to više želi, te tko se odluči odigrati utakmicu na sve ili ništa, ali kao što sam već ranije naveo, nemam blage veze tko bi to mogao biti jer obje reprezentacije imaju snažan motiv.

U svakom slučaju, ova utakmica će i jednima i drugima zasigurno biti teža od one koja ih čeka 10.07., a kako su obje ekipe toga svjesna, cjelokupna europska i svjetska javnost, te i taj protivnik koji ih već čeka u finalu, ova utakmica se s punim pravom smatra finalom prije finala.

Ono što, međutim, mogu pretpostaviti o ovoj utakmici je da će biti najbolja na cijelom prvenstvu, te da bi se o njoj moglo pričati još mnogo godina…