Niti jedna od ove dvije reprezentacije s otvaranja Svjetskog prvenstva neće se naći u njegovoj završnici. Osim, naravno, ako namjeste cijelo prvenstvo kao što će ovu prvu utakmicu

Danas u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu počinje, moguće ste već čuli, 21. izdanje svjetskog nogometnog prvenstva. Ukupno će se odigrati 64 utakmice, na 12 stadiona u 11 ruskih gradova, a finale – 15. srpnja 2018. – igrati će se na najvećm moskovskom stadionu Lužnjiki.

Od ove dvije reprezentacije koje danas otvaraju prvenstvo – Rusija i Saudijska Arabija – niti jedna se, uzgred kazano, neće tamo naći. (Sumnjam da će netko od njih uspjeti nabaviti i ulaznice za mjesta u publici…)

Elem, Rusija da nije domaćin – po kvaliteti svog reprezentativnog kadra – najvjerojatnije se ne bi ni našla na prvenstvu. ‘Zbornaja komanda’, kako si sami vole tepati, sastoji se skoro isključivo od igrača iz ruske lige sa samo jednom blijedom iznimkom; nekog obrambenjaka iz Fenerbahcea čiji identitet nije vrijedan otkrivanja. A, nisu ni Saudijci, jebatga, međunarodno puno bolje zastupljeni…

Jedini s međunarodnim iskustvom iz njihovih redova je izbornik Juan Antonio Pizzi. Nekadašnji legendarni španjolski napadač koji je tijekom devedesetih godina tresao mreže u La Ligi za Tenerife, Valenciju i Barcelonu. Onima koji su tih godina pratili španjolsko prvenstvo, a u Hrvatskoj ih je bilo mnogo, najviše zahvaljujući Davoru Šukeru koji je tih godina bio jedan od najboljih igrača i strijelaca istoga (puno bolji nego Pizzi), ne treba previše objašnjavati tko je on. Dovoljno je samo reći da je s punim pravom već nekoliko puta bio protagonist genijalnog Facebook projekta ‘Nogometne Ikone’. U igračkom smislu, složiti ćete se, tamo mu je svakako mjesto.

Što se njegove izborničke karijere tiče – za vrijeme koje još uvijek nije zaradio taj ikonski status, ali evo možda ostvari na ovom prvenstvu – najpoznatiji je kao kratkotrajni čileanski izbornik koji je 2016. osvojio Copa America. Kako se, međutim, s njima nije uspio kvalificirati za ovo Svjetsko prvenstvo u Rusiji – dobio je košaru! Nažalost, ne onu lijepu, pletenu koju možete nabaviti na Dolcu pa u nju staviti cvijeće, već onu pravu, ni malo šminkersku koja se upisuje u radnu knjižicu i nakon koje se teško ponovno zaposliti.

Pizziju to ipak, uz dosta sreće, veoma brzo uspijeva. Na drugom kraju svijeta, naime, nogometni savez Saudijske Arabije jednom poprilično kontroverznom odlukom otpustio je nizozemskog stratega Bert van Marwijka koji ih je kvalificirao za Rusiju jer nije, kako su naknadno pojasnili, dovoljno pratio utakmice domaćeg prvenstva. Bert van Marwijk, inače najpoznatiji kao osvajač Kupa Uefe s Feyenordom, nizozemski izbornik na Svjetskom prvenstvu 2010.g. koji ih je odveo u finale, punac Marku van Bommelu i svjetski prvak u belotu 1975.g., nije se previše uzrujao oko toga, već je vrlo brzo preuzeo Australijsku nogometnu reprezentaciju.

Istovremeno Pizzi, taj Španjolac koji očito nije snalažljiv samo u protivničkom kaznenom prostoru, postao je najčešći posjetitelj utakmica Saudijskog prvenstva i, evo, sukladno tome i njihov izbornik.

‘Bilo bi bolje…’, govorili su tih dana ljudi upućeniji u igrački kadar Saudijske reprezentacije, ‘da su ga uzeli za napadača!’

Saudijska Arabija je, naime, i na ovom prvenstvu jedan od glavnih kandidata da ponese onu ne baš laskavu titulu reprezentacije koja nije zabila niti jedan gol. Na svakom prvenstvu se nađe barem jedna takva, a Saudijska Arabija je to već bila 2002.g. i, mogla bi, čini mi se, to ponovno biti i na ovom prvenstvu.

Uslijed svega navedenog o ove dvije reprezentacije koje danas otvaraju prvo prvenstvo u nekoj od bivših sovjetskih republika i, prvo Svjetsko prvenstvo u Europi nakon 2006., ne mogu baš prognozirati neku spektakularnu, golovima bogatu ili atraktivnu utakmicu. Teško čak i da mogu ustvrditi, uz najbolju volju i svjestan činjenice da mnogi na ovo uzbuđeno čekaju već četiri godine, kako će ovo uopće biti donekle gledljiva utakmica, ali prognozirati pobjedu domaćina – e, to ipak mogu!

Ako ni zbog čega drugoga, a pogotovo ne zbog nogometne kvalitete, onda zbog početkom godine sklopljenog naftnog sporazuma između saudijskog princa Muhamed bin Salmana i Vladimira Putina. Detalji tog sporazuma su naravno tajni, ali današnja utakmica bi trebala potvrditi određena nagađanja da se tim ugovorom Rusija obvezala sudjelovati u izgradnji rezervnog proizvodnog kapaciteta, dok će Saudijska Arabija, kao slučajno, u današnjoj utakmici napraviti prekršaj u vlastitom kaznenom prostoru. A, ako bude potrebno – stoji navodno u aneksu tog ugovor – Vladimir Putin će ga osobno i realizirati pod prečku…

Rusija, naime, utakmicu koju će pratiti preko 800 milijuna ljudi, nipošto nije prepustila slučaju.