Dan 8: Utakmica protiv Argentine od prije 20 godina nije bila važna, ali ova danas odlučuje o mnogo toga. Uvjeren sam, u našu korist!

Prije točno dvadeset godina, na stadionu u Bordeaxu, gledao sam utakmicu između Hrvatske i Argentine. Obje reprezentacije su već ranije osigurale prolazak u osminu finala i rezultat nije bio pretjerano važan. Pa ipak, kao musavom desetogodišnjaku s dupljak Šukerovom dresu na leđima, ni malo mi nije bilo drago kada nam je obrambeni igrač Udinese Calcioa zavaljao lijepu i, pokazalo se, pobjedonosnu golčinu.

Od silnog bijesa što smo izgubili i što onaj Vlaovićev projektil nije završio samo jedan centimetar niže od onog mjesta na gredi gdje je završio, poslije utakmice nisam htio zamijeniti dres s nekim malim Argenticem čiji se otac toga dosjetio iako je njegov, nota bene, bio original Adidas.

Današnja utakmica, međutim, za obje je reprezentacije mnogo važnija nego ta od prije 20 godina jer bi nekome već sada mogla osigurati prolazak u drugi krug natjecanja. Iako sam, naravno, poprilično uvjeren da će se na kraju obje ove reprezentacije kvalificirati za sljedeći krug, veoma je bitno skupinu završiti na prvom mjestu kako bi se izbjegla snažna Francuska reprezentacija u osmini finala, a to će – odgovorno tvrdim – uspjeti Hrvatskoj.

Na svakom prvenstvu, ma koliko slabi i loši bili, odigramo barem jednu iznenađujuće dobru utakmicu i porazimo izričitog favorita u skupini. Pobijedili smo tako Italiju na onom prvenstvu u Južnoj Koreji kada nas je Jozić predvodio kao izbornik, a ekipu je činila neka neobična mješavina prestarih igrača koji igraju zbog ranijih zasluga (Šuker, Bokšić, Prosinečki), igrača koji do sada nisu dobivali priliku u reprezentaciji iako su možda trebali (Rapajić) i nekih novih klinaca koji su trebali u budućnosti postati nositelji (Olić). Na Euru u Portugalu iznenađujuće smo izvukli dobar rezultat protiv moćne Francuske. Trebali smo čak i pobijediti da im sudac pred kraj utakmice nije poklonio gol nakon čistog igranja rukom Davida Trezegueta. Zatim na Euru 2008.g. su Nijemci bili ti koji su imali nesreću da osjete tu našu jednu dobru utakmicu po skupinama, a na posljednjem Euru 2016.g., čak i s Antom Čačićem na izborničkoj klupi, uspjeli smo pobijediti Španjolsku.

Izgubimo, doduše, sve ostale utakmice i ostanemo bez svih unaprijed upisanih pobjeda, ali barem imamo jednu utakmicu po prvenstvu nakon koje možemo okupirati glavni gradski trg, kupati se u Manduševcu i slušati ‘Barune’ kako izvode svoj najveći i vječni hit. Pa, iako ne mislim da ćemo na ovom prvenstvu izgubiti sve ostale utakmice, poprilično sam uvjeren da će ta jedna naša euforična utakmica i pobjeda uslijediti upravo danas protiv Argentine.

Dobro da ‘98. nisam mijenjao onaj Šukerov dupljak dres, palo mi je na pamet, dobro će mi doći danas na prosalavi.

Skupina C s kojom se križa naša skupina D isto nas, dakle, treba zanimati. Francuska je jedan od glavnih favorita za osvajanje ovog Svjetskog prvenstva, a o njihovoj pobjedi protiv Perua je bespredmetno uopće raspravljati. Griezman je u fantastičnoj formi, a Kylian Mbappe potencijal je da jednog dana – možda baš danas i na ovom prvenstvu – postane najbolji igrač svijeta. Jedan od simpatičnijih, nesebičnijih i eksplozivnijih, već je neko vrijeme i biti će ga, uvjeravam vas, pravi užitak gledati kada se razmaše…

Treći današnji par za kladionicu koji bi vam od srca preporučio, ali koji ni po čemu neće biti užitak za gledanje, pobjeda je Danske nad nikad slabijom Australijom. Na stranu to što Danci imaju dobro posloženu reprezentaciju s izvrsnim Schmeichelom na golu i Eriksenom u veznom redu, ovu Australiju koju nažalost imamo priliku gledati pobijedili bi i da istrče s rezervnom postavom jer, štajaznam, žele sačuvati igrače za utakmicu osmine finala. A, upravo to bi im, uzgred kazano, bilo pametno učiniti jer će ih tamo dočekati Argentina ili Hrvatska. U oba slučaja netko mnogo bolji od njih koji su imali malo sreće s ovom kvalifikacijskom skupinom nakon koje za njih, sasvim sigurno, završava prvenstvo.

Ovakve Dance bi mi, naime, mogli pobijediti i bez Šukera i njegovih lobova…