Dan 6: Vaha Halilhodžić nije, kažem ja, bez razloga smijenjen. Njegov prgavi karakter je nešto zbog čega često dolazi u ovakve situacije

Samo 2 mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva Japan je uručio otkaz svom izborniku Vahidu Halilhodžiću.

Kozo Tashima, predsjednik Nogometnog saveza Japana, na izvanrednoj konferenciji za novinare otkrio je da Halilhodžić više nije izbornik. Pohvalio je njegovu strast i ljubav prema nogometu te dobre rezultate, ali ipak mu je, eto, uručio otkaz. Najveći razlog za to, kaže on, leži u lošem odnosu Halilhodžića i igrača.

Ovo mu, bezbeli, nije prvi put da je ostao bez posla na taj način i neposredno uoči nekog velikog natjecanja. 2010. napustio je reprezentaciju Obale Bjelokosti samo četiri mjeseca prije Svjetskog prvenstva, a relativno su svježa sjećanja i na njegov misteriozni odlazak iz Dinama kada ga je Mamić navodno fizički napao. Osim navedenoga, postoji još jedna sličnost oko tih njegovih iznenadnih odlazaka, a to je poprilično velika otpremnina.

Umjesto njega reprezentaciju Japana u Rusiji će vodit Akira Nishino, nekadašnji izbornik mlade reprezentacije, a to će ih svakako stajati prva dva mjesta u skupini koja vode u daljnju fazu natjecanja. A, i meni je, ako ćemo iskreno, Japan zbog svega ovoga s Vahom pao na treće mjesto…

Poznat je, naime, onaj vic kada Mujo sretne Japanca i ovaj mu kaže kako je njemu Japan na prvom mjestu važnih stvari u životu, posao na drugom, a obitelj na trećem.

‘Meni je…,’, Mujo će, ‘obitelj na prvom, posao na drugom, a Japan, jebatga, tek na trećem.’

Na kojem je Japan mjestu Radamel Falcau i Jamas Rodriguezu, zbilja ne znam, ali sve mi se čini da će biti na prvom – za odstrel!

O Poljacima, također kao o Japancima, ima dosta viceva u kojima ih se uglavnom ismijava. To, međutim, Senegalcima koji danas protiv njih igraju posljednju utakmicu prvog kruga razigravanja po skupinama, neće ni u ludilu pasti na pamet. Smisao za humor i bilo kakav oblik smijeha, pa čak i dobrog raspoloženja, proći će ih najkasnije kada u njihovom napadu ugledaju nemilosrdnog poljskog gorostasa Roberta Lewandowsog. Taj poljski div, koji potječe iz jedne izrazito sportske obitelji; otac mu je bio šampion raznih borilačkih vještina, majka profesionalna odbojkašica, sestra isto, a supruga je nositeljica brončane medalje sa Svjetskog prvenstva u karateu, ima i svoju poduzetničku stranu o kojoj se u medijima ne govori dovoljno. Kada ne zabija golove po Bundesligi i u Ligi prvaka, putem jednog poljskog investicijskog fonda, izdašno ulaže u razne projekte i start upove pomažući na taj način mladim ljudima da pokrenu svoj posao. Na ovoj utakmici protiv Senegala investirati će, doduše, samo nekoliko lopti u protivničku mrežu te pomaknuti barem privremeno svoju reprezentaciju na prvo mjesto u skupini, ali to ne bi trebalo spriječiti nekog poduzetnog Senegalca da mu, barem pod poluvremenom, pokuša ‘pitchati’ neku dobru ideju ako je slučajno ima. (Ideja bi, naravno, morala biti mnogo bolja i legalnija od one koju je imao njegov kolega, bivši senegalski reprezentativac Khalilou Fadiga, kada je na Svjetskom prvenstvu 2002.g. ukrao zlatnu ogrlicu iz neke draguljarnice u Južnoj Koreji.)

Posljednja današnja utakmica, ona između Rusije i Egipta, započinje drugi krug odigravanja utakmica po skupini, a mogla bi završiti neriješenim rezultatom. Iako Egipat ima fantastičnog Salaha, te se nadaju da će igrati, a Rusija domaći teren i određenu sudačku podršku da se uspiju dobaciti barem do sljedeće faze natjecanja, obje reprezentacije će nažalost igrati posebno oprezno. Izravni su konkurenti za prolazak skupine i poraz jednog od njih bi označio kraj njihovih nadanja za prolazak u sljedeći krug natjecanja, a to nitko ne želi prije posljednje, treće utakmice u kojoj se svi nadaju nekom nogometnom čudu.

To će, čini mi se, biti problem cijelog ovog drugog kruga, a ne samo današnje utakmice…