Dan 10:’Best never rest’ slogan je Njemačke reprezentacije koji će danas ponovno opravdati, a Belgija ponovno neće opravdati ulogu tihog favorita koju joj mnogi već godinama pripisuju

Iako belgijska reprezentacijama već godinama slovi kao jedna od najtalentiranijih, s izvrsnim igračkim kadrom, te im se na svakom natjecanju predviđa velik uspjeh, oni ipak svaki put sramotno zakažu. Ne mogu reći da igrači poput golmana Courtoisa, De Bruynea, Hazarda, Bentekea i Lukakua nisu među najkvalitetnijma na svijetu, te bi trebali s lakoćom pomesti spore Tunižane s terena, a onda i sve ostale najmanje do polufinala, ali nekako su im uvijek poremećeni međuljudski odnosi unutar reprezentacije, neke spone u glavi, i svi su neki čudaci koji više igraju za sebe nego za momčad pa onda i neki rezultat vrijedan spomena uvijek izostane. O tome da su nevjerojatno antipatična reprezentacija, ali i pojedinci, te poprilično bezlična nacija za koju uopće ne mogu zamisliti da netko može navijati, ne moram trošiti previše riječi.

Pobijediti će oni Tunis danas, nema sumnje u to, ali to nije pravi pokazatelj nečije snage. Da ponovno uspijem sakupiti desetak svojih prijatelja iz djetinjstva, a tu pogotovo mislim na Icu koji je otišao u svećenike, Marcela koji je u Njemačkoj i Tonija koji je na Tinderu, pobijedili bi Tunis s dva razlike….

Pravo lice Belgije, a koje se uvelike razlikuje od onoga što joj svi pripisuju, pokazati će se zainteresiranoj javnosti već prilikom susreta s nekom iole ozbiljnom reprezentacijom u knock-out fazi. Kao što svako prvenstvo ima neko veliko iznenađenje, a ja se nadam da će na ovome – baš kao i na onome od prije 20 godina – to biti Hrvatska, tako uvijek ima i jedno veliko razočaranje. U ovom slučaju, sasvim sam siguran da će to biti upravo Belgijanci. Pogotovo kada znamo da su s popisa uzvanika na prvenstvo izostavili pozvati jedinog karakternog igrača kojeg imaju i koji igra sa srcem – ludog Naigolana.

Neka on, međutim, ne brine previše, eto i njih uskoro kući…

Za razliku od njih, oni koji zasigurno neće podbaciti, te koji će opravdati očekivanja i slogan ‘Best never rest’, to su opet Nijemci. Švedska im ne bi bila problem ni da se veliki Ibra barem na 90 minuta prestane zajebavati po SAD-u, te da im se priključi samo za ovu utakmicu. Pogotovo jer se moraju iskupiti za iznenađujući poraz od Meksika u prvoj utakmici.

O njihovoj nevjerojatnoj statistici već sam pisao prilikom najave utakmice protiv Meksika, ali sada bih samo spomenuo još tri zbilja nevjerojatna podatka o ovoj reprezentaciji koju je Joachim Low preuzeo od Jurgena Kliensmanna nakon Svjetskog prvenstva 2006.g. Prvo, i možda najvažnije, je da je ‘die Mannschaft’ od tada svaki put, na svih 5 velikih natjecanja, igrala najmanje polufinale, a dva puta čak i finale. Drugo, također zanimljivo, i na tom prvenstvu 2006., predvođeni Jurgenom Kliensmannom koji je započeo sa stvaranjem ove velesile, također su mimo svih očekivanja dogurali do polufinala te na kraju uzeli broncu. Proslavili su je kao zlato jer su na prethodnom Euru ’04. ispali već u skupini, a tada su, čini se, osjetili i da su na pragu stvaranja nečega nevjerojatno dobroga. Reprezentacija se od tada u igračkom smislu mijenjala, ali momčadski duh i disciplina je uvijek ostajala na visokoj razini, a novi igrači koji bi mijenjali stare, uvijek bi se savršeno uklapali. Na ovom prvenstvu u Rusiji neki od tih novih igrača biti će Leon Goretzka, Joshua Kimmich, Niklas Süle i Timo Werner, a upravo to je treća i, evo, posljednja stvar koju sam htio spomenuti jer, samo ovih posljednjih par nabrojanih imena ponovno garantira najmanje polufinale.

Do kraja ipak mislim da neće dogurati. Ne bi, jebatga, imalo smisla…

Treći današnji par ove sve popularnije kladioničarske rubrike i sve zanimljivijeg prvenstva koji se bliži nekim odlučujućim utakmicama i drugoj fazi, pobjeda je Meksika protiv Južne Koreje. Tomu nemam što za dodati osim da će Meksiko, svakako jedna od prljavijih reprezentacija na ovom prvenstvu po stilu igre, ponovno proći grupnu fazu natjecanja što nitko nije mogao predvidjeti, niti poželjeti.

Nisu trebali ni na proteklom prvenstvu!