7: Portugalski istraživači su u 15. st. otkrili pola svijeta i pronašli mnoge morske puteve, ali tek sad s Cristianom Ronaldom koji je preko 400 puta pronašao put do protivničkog gola, imaju realnu šansu i da osvoje taj svijet

Prvi veliki val geografskih istraživanja, poznato je, pokrenuo je Portugal još početkom 15. stoljeća pod princom Henrikom, veoma praktično nazvanim ‘Pomorcem’. Isplovivši na otvoreni Atlantik Portugalci su otkrili otoke Madeira (1419.) i Azore (1427.), koji su odmah postali njihove kolonije, a tijekom narednih sto godina europski su istraživači posjetili većinu nastanjenih krajeva svijeta i otkrili da je svijet mnogo prostraniji i raznolikiji no što je to itko mogao i zamisliti.

Među najslavnijim istraživačima tog razdoblja bili su upravo portugalski moreplovci, pa ću, evo, zbog nedostatka prostora, ali i dinamike teksta, nabrojati samo neke od njih. Vasco da Gama, na primjer, prvi je pronašao pomorski put iz Europe u Indiju oko Afrike, Pedro Álvares Cabral bio je prvi Europljanin koji je pronašao Brazil 1500. godine, a Bartolomeo Diaz je otkrio Rt Dobre Nade. Ferdinand Magellan, da spomenem još i njega, organizirao je i vodio prvo putovanje oko svijeta te pronašao prolaz između Ognjene Zemlje i Patagonije…

A, tu portugalsku itekako slavnu istraživačku tradiciju, na najbolji mogući način, složit ćete se, u današnje doba nastavlja Cristiano Ronaldo koji je samo u ovoj sezoni preko četrdeset puta pronašao put do protivničkog gola, u karijeri i preko 400, od toga čak 80 puta u reprezentativnom dresu. Otkriće da jedan čovjek može biti toliko fizički superioran nad svima ostalima, biti brži, jači, skakati više, pa eto, biti i ljepši, nešto je na čemu svi Portugalci, onda navijači kraljevskog kluba iz Madrida, a zatim i svi ljubitelji ovog divnog sporta mogu itekako biti zahvalni.

Jedan od razloga, usput budi rečeno, zašto su svi ovi ranije spomenuti portugalski pomorci kretali na ta svoja putovanja, bio je taj da su se nadali kako će južno od Sahare pronaći kršćanske države koje bi im bili mogući saveznici u borbi protiv muslimana u Magrebu. Pobjedu nad tom afričkom regijom, odnosno njihovim najistaknutijim članom Marokom, tek sada – nekih 600 godina kasnije – donijeti će im, nema nikakve sumnje, Cristiano Ronaldo. Njihova posljednja šansa da napokon i osvoje taj svijet koji su otkrili…

Preostale dvije današnje utakmice nam također ne bi trebale donijeti nikakva iznenađenja. Urugvaj i Španjolska će imati poprilično lagan zadatak u savladavanju Saudijske Arabije, odnosno Irana. Dviju reprezenracija koje su možda i među najlošijima na ovom, ali i svakom prvenstvu na kojemu su do sada sudjelovale.

Nikada neću zaboraviti svoj prvi kontakt sa Saudijskom reprezentacijom. Bilo je to u Paninijevom albumu sa samoljepljivim sličicama za Svjetsko Prvenstvo ’94. u USA. Sve reprezentacije, osim naravno Saudijske Arabije, imale su u tom albumu po dvije stranice, a svaki igrač tih reprezentacija svoju vlastitu sličicu. Samo su Saudijci bili svedeni na jednu stranicu, a njihovi igrači su – također sasvim zasluženo – dijelili po jednu sličicu.

Već dugo ne skupljam samoljepljive sličice pa ne znam, ali zaista ne vidim niti jedan razlog zašto bi to u ovom novom albumu bilo drugačije. Ni po čemu, naime, to nisu zaslužili, a svakako neće ni na ovom prvenstvu.