15. dan: Umjesto hobotnice Paula, za današnju prognozu obratio sam se svom mopsu Zafu. Bio je vrlo pronicav

Mnoge su se životinje dosad okušale u prognoziranju sportskih rezultata, ali najveći je uspjeh – kako u prognozama, tako i kod publike – imala hobotnica Paul.

Oktopod Paul je bio oktopod iz akvarijuma u Oberhausenu koji se proslavio time što je „predvidio“ rezultate utakmica na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Paul je točno pogodio sve ishode utakmica Njemačke reprezentacije kao i da će Španjolska pobijediti Nizozemsku u finalu. Vidoviti Paul je pobjednike utakmica birao tako što bi birao između dve ponuđene posude od pleksiglasa obilježene zastavama timova koji se sastaju, pa iz jedne uzimao hranu.

Ta hobotnica je, uzgred kazano, ostavila takav trag u svijetu sporta da nakon nje gotovo da nije bilo velikog sportskog događanja bez vidovite životinje.

Uslijedili su magarci, ljame, majmuni i kornjače, a na ovom prvenstvu nas, evo, očekuje mačor.

Domaćini su izabrali mačka kojem je ime ‘Ahilej’ i koji živi u muzeju Ermitažu u Sankt Peterburgu da prognozira pobjednike svih utakmica Svjetskog prvenstva, ali kako se već nakon prvih nekoliko prognoza pokazao kao krajnje nepouzdan izvor, još gori od ovoga kojega trenutno čitate, za današnje četiri utakmice zatražio sam pomoć od svog najboljeg prijatelj – psa Zafira, marke mops.

Elem, kako mi je ova skupina sa Senegalom i Kolumbijom, odnosno Japanom i Poljskom, a koji se danas upravo tako susreću, jedna od dosadnijih skupina za gledati otkad pratim svjetska prvenstva i nogomet općenito, zamolio sam svog psa Zafira, od milja zvanog Zaf, da umjesto mene pokuša predvidjeti pobjednika. U jednu ruku sam stavio pseći kolačić za koji pouzdano znam da mu je najdraži te papirić na kojemu sam vlastoručno nacrtao Radamela Falcaa, a u drugoj ruci sam držao mokre novine s kojim bi ga nekada znao udariti po njuški kada je zločest te malu senegalsku zastavicu koju sam izrezao iz istih tih novina.

Mudar kakav i inače jeste, mops se odlučio za ruku s biskvitnim kolačićem, a time, jasno, i za kolumbijsku pobjedu. Pojeo je čak i crtež Falcaa, a što ukazuje na povećanu mogućnost da će upravo taj prekaljeni golgeter biti strijelac odlučujućeg pogotka. Za utakmicu između Japana i Poljske, nadalje, Zafiru sam dao čak tri mogućnosti…

Cijeli dan držao sam ga žednog, a onda sam u jednu zdjelicu natočio vodu i odredio da njegovo ispijanje znači neriješen tezultat između Poljske i Japana. Da nije popio, već da je, štajaznam, povratio od dehidracije, to bi bio jasan znak da će Japan danas veličanstveno slaviti. Treća mogućnost je bila da mi se obrati na hrvatskom jeziku i kaže kako je uvjeren da će danas slavoti Poljska.

Voda je, ne moram ni spominjati, nestala u sekundi…

Zlostavljao sam svog psa i ostatak dana ne bi li dobio njegov stav da će Tunis pobijediti Panamu, te da će Englezi slaviti protiv Belgije, ali oko ovog posljednjega – pobjede Engleske nad Belgijom – nije se tako lako dao. Svoj stav da su Belgijanci opasno talentirani te da grdno griješim što ih otpočetka prvenstva toliko podcjenjujem i zainteresiranu kladioničarsku javnost uvjeravam da od njih nema kruha, bio je spreman braniti makar ostao bez obroka.

Na kraju sam mu zaprijetio odlaskom veterinaru pa je morao popustiti i odlučiti se za Englesku kao pobjednika današnjeg sraza, ali odlučio sam da ubuduće neću zlostavljati nedužne životinje za neke ovako trivijalne stvari kao što je pobjednik nogometne utakmice.

Isto bih, bezbeli, savjetovao svima drugima koji se bave tom nevjerojatnom gluposti.