4. dan: Rockefellerov recept za uspjeh

Poznata je priča o tome kako je Rockefeller, vjerojatno najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva, uspio sačuvati svoje bogatstvo za vrijeme velike depresije i sloma burze na Wall streetu. Otišao je jedno jutro očistiti cipele i malo prelistati novine, a mali čistać – onako odozdo, prepoznavši ga i uzimajući sebi previše za pravo – rekao mu je kako su dionice danas dobre i da je, bezbeli, sada pravi trenutak za kupovati.

Rockefeller je u tom trenutku shvatio da ukoliko svatko na ulici misli da dionice dobro stoje, te da je sada pravi trenutak za investicije, to nikako ne može biti istina. Ustao je s udobne kožne fotelje, otrčao do obližnje telefonske govornice s još uvijek pomalo prljavim cipelama, te nazvao svoga brokera…

“Prodaj!!!”, podviknuo je čim su ga prespojili preko centrale,”Sve će propasti…”

“PRODAJ!”, poentirao je još jednom snažno!

I, bio je u pravu. Nedugo nakon toga burza je propala, mnogi su ostali bez svega što su imali, a on je – zahvaljući svojoj pronicavosti i tome da se nije povodio za ostalima, te nasjeo na nešto što navodno svi znaju – započeo je s još većim gomilanjem ekonomskih dobara.

Slična situacija je, da vas upozorim, i danas s reprezentacijom Španjolske koja oko 15 sati samouvjereno istrčava na teren u Toulouseu protiv relativno nepoznatih Čeha…

(Čitaj dalje ako želiš da se obogatiš poput Rockefellera…)

—-

Elem, pošto smo svi itekako svjesni kvalitete Španjolske nogometne reprezentacije, a po kojoj bi trebala bez pola muke osvajati svako prvenstvo na kojemu sudjeluje, to će danas biti jedan od parova na koji će se uložiti najviše novca u kladionicama od Slavonskog Broda, pa sve dolje do Dubrovnika.

Jedinicu će zaokruživati svi – od čistaća cipela, pa do sveučilišnog profesora – a razlikovati će se samo u zastupanju svoga odabira. Ovaj prvi će, bezbeli, samo zaokružiti pobjedu Španjolaca bez da nekome mora nešto objašnjavati jer ga nitko o tome neće ništa ni pitati. Ionako svaki dan igra sportsku prognozu, a na koga bi se trebao kladiti ako ne na Španjolce?! Pogotovo kada igraju protiv jadnih Čeha…

Eventualno će, taj priprosti i samo za ovu priču izmišljeni čistač cipela, u formi nekog bijednog vica ispričati kako Česi nose svoje paštete na naše plaže ili slagati da je u ljeto ’79. u autokampu imao romansu s nekom malom Čehinjom, ali na svoj izbor na tiketu neće trošiti previše riječi.

Sveučilišni profesor će pak, s druge strane, imati potrebu da malo pojasni zašto se uopće kladi kada to za ljude njegova društvenog položaja i nije neka pohvalna zabava, a zatim će – isključivo zato što voli slušati ton svoga glasa – naširoko raspredati o tome kako Španjolci već od omladinskih pogona rade na svojim reprezentacijama.

“Pa oni već sad’ u limaćima uvježbavaju akcije za Europsko prvenstvo 2032.g.” , reći će žustro kao da se obraća nekim od svojih studenata, te nadodati,”…a ne kao mi!”

Tko smo točno: “Mi”, koji se ne pripremaju za prvenstvo udaljeno 16 godina od nas, taj profesor nam nikada neće pojasniti, ali svi ćemo iz poštovanja spram njegove titule samo kimnuti glavom i poslušati njegov današnji, vrlo elokventno izneseni savjet o pobjedi Španjolaca.

Samo onaj, uzgred kazano, pronicavi mladić koji će to zanemariti, ustati od stola i brzo pojuriti do obližnje kladionice ili aparata za klađenje u kafiću, te odigrati na to da će Česi – koji igraju veoma lijep i kompaktan nogomet – danas iznenaditi… E, taj će barem na jedan dan postati novi Rockefeller!

Naravno, ako ga ne zezne netko iz preostale dvije utakmice koje se danas igraju, a on bude dovoljno pametan da odigra na pobjedu Šveđana protiv Irske i podjelu bodova između Belgije i Italije.