OSMINA FINALA: Francuzi će pojesti spore Irce kao što to i inače čine s puževima

Sve manjkavosti ovakvog načina natjecanja na Europskom prvenstvu, a u kojem dakle sudjeluje mnogo više ekipa nego inače, skupinu prolazi i trećeplasirana tj.predposljednja ekipa, te po prvi puta u povijesti imamo i osminu finala, biti će danas nemilosrdno korigirane.

Njemačka će, naime, pred više od 30000 gledatelja na stadionu u Lyonu obrisati pod sa Slovačkom, a Francuzi će – nema potrebe da posebno ističem – spore Irce pohvatati po terenu i pojesti kao što to uostalom često čine i s ostalim puževima.

Jedino u trećoj današnjoj utakmici između Mađarske i Belgije nisam, eto, sasvim siguran da će favorit ostvariti pobjedu…

Elem, ukoliko u toj trećoj utakmici Belgiju smatramo favoritom zato što u kadru imaju igrače poput Hazarda, Lukakua, De Bruynea, Fellainija, Martenasa i Bentekea, mogli bi se vrlo neugodno iznenaditi kada na kraju utakmice Gabor Kiraly bude slavio u svojoj sivoj pamučnoj trenirci. Belgijanci, naime, koje mnogi još nazivaju i Belgijcima, a što je krajnje iritantno, najprecjenjenija su nogometna reprezentacija u posljednjih dvadesetak godina. A, i njihovi igrači, kao individue, također su nevjerojatno precjenjeni. Evo, uzmimo samo za primjer igrača s brojem 8, gospodina Fellainija, zbilja ne znam tko nam je slagao da je to dobar igrač i zašto je netko u to povjerovao? O Hazardu i Lukakeu da ni ne pričam… Jedini od nabrojanih koji je zbilja zajeban, to je De Bruyne, ali kako u čitavoj Belgijskoj reprezentaciji nešto ne štima, pa svi igraju samo za sebe, a ne kao ekipa – za što je najvjerojatnije kriv također precjenjeni trener Wilmots – niti od njega ne očekujem neke fantastične poteze koji će odlučiti utakmicu.

Što se pak, Mađarske reprezentacije tiče, za njih znam samo iz povijesnih udžbenika. Čitao sam mnogo, a još više se naslušao o njihovoj “Lakoj konjici” predvođenom jednim od najboljih nogometaša na svijetu Puškašom, a i ranije spomenutog golmana Kiralyja, čini mi se, oduvijek gledam na nekom od golova u Bundesligi, ali o ostalima i ne znam previše. Ono što sam za vrijeme ovog prvenstva uspio vidjeti je da igraju čvrsto, s određenim trenucima lucidnosti, ali obrana im nažalost propušta mnogo više od one Orbanove žice s kraja protekle godine. U nastavku prvenstva to će im svakako biti veliki problem, a pogotovo ako se u četvrtfinalu susretnu s nadahnutim Walesom i nemilosrdnim Garethom Baleom koji će više-manje samostalno svoju reprezentaciju dovesti veoma daleko na ovom prvenstvu.

O pobjedi Njemačke protiv Slovačke i Francuske protiv Irske ne namjeravam previše pisati, već im samo zahvaliti što će ovo prvenstvo napokon učiniti zanimljivim, te nam ponuditi neke prave utakmice između zbilja najboljih reprezentacija u Europi.

Nešto što se u starom sustavu natjecanja događalo odmah nakon grupne faze…