9. dan: Kladioničarske dojave kao spam

Oprostite na smetlji – započinje svaki “spam” komentar na portalim i društvenim mrežama u kojima vas žele navesti da upratite nekoga tko će vam dojavljivati neke, ko fol namještene utakmice, te onda nastavlja – ali dopustite da vam predstavnim jednog gospodina koji mi je promijenio život.

Onda počinju nabrajati u kojim im je sve do sada odigranim utakmicama pomogao u izboru pobjednika, šalju vam fotografije snopova love koji bi trebao predstavljati vašu buduću zaradu, te vam – za određenu novčanu naknadnu naravno – nude neki takav par koji će vam promijeniti život. Njihova je matematika u tom slučaju jednostavna: od tri čovjeka koja im se obrate, jednom kažu da će današnja utakmica između Belgije i Irske završiti pobjedom jednih, drugome kažu da će rezultat biti neriješen, a trećemu, eto, da će pobijediti ovaj drugi. Dvojica će im nakon posljednjeg sudčevog zvižduka na toj utakmici odmah otpasti i spomenuti sve bližnje u krajnje negativnom kontekstu, ali jednoga su time pridobili. A, njega će – tog nesretnika koji toga još uvijek nije svjestan – sljedeći put, bezbeli, uzeti lopatom!

Na većem broju ljudi to uopće nije zanemariva novčana svota koju će zaraditi, a nije zanemarivo ni to da je tih prevaranata na Internetu sve više, pa ćete tako sigurno naići na neke dojave – naravno, ni približno ovako utemeljene kao ove moje – i za ove tri današnje utakmice.

Elem, nemojte slušati toga gospodina koji mijenja tuđe živote s nekom dojavom ako vam kaže bilo što drugo od toga da će danas Island i Portugal odnijeti pobjede, pri čemu će si Cristiano Ronaldo podebljati statistiku, a da će se precijenjeni Belgijanci itekako namučiti protiv uvijek prgavih Iraca.

Iako belgijska reprezentacijama već godinama slovi kao jedna od najtalentiranijih, s izvrsnim igračkim kadrom, te im se na svakom natjecanju predviđa velik uspjeh, oni ipak svaki put zakažu. Ne mogu reći da igrači poput golmana Courtoisa, De Bruynea, Hazarda, Bentekea i Lukakua nisu među najkvalitetnijma na svijetu, te bi trebali s lakoćom pomesti spore Irce s terena, a onda i sve ostale najmanje do polufinala, ali nekako su im uvijek poremećeni međuljudski odnosi unutar reprezentacije i svi su neki čudaci koji više igraju za sebe nego za momčad, pa stoga neki veliki rezultat uvijek izostane.

Pobijediti će oni vjerojatno i Irce danas, ali ne onako kako bi to čovjek pomislio gledajući imena igrača s kojima raspolažu, a mnogi Hrvati koji su svoj život odlučili nastaviti u Irskoj – te će na ovom prvenstvu vjerojatno s punim pravom navijati za njih – držati će u ruci djetelinu s četiri lista i nadati se bodu sve do posljednjeg sudčevog zvižduka.

Barem zbog njih bi volio da Belgija odmah pokaže svoje pravo lice, a koje se uvelike razlikuje od onoga što joj svi pripisuju.