7. dan: Klađenje u doba teletexta

Mlađe generacije koje se danas klade – objasnio je nedavno jedan nogometni fanatik na društvenim mrežama – nikada neće shvatit kako je bilo nama kad smo krenuli s tim. Ono kada bi morali čekat vikendon da se na teletekst stranicu 663 izvrti 20 strana samo kako bi vidio neki par koji ti je ostao. A, da ne pričamo o tome kada staviš neki ‘lijevi par’ pa ga tražite po 662 u onome rusvaju od parova… Najlakše je danas skinut aplikaciju ‘Rezultati’ i sve to vidjeti u sekundi, ali oni nikada neće shvatiti sve to što smo mi prošli.

“Još ako daljinski nema hold…”, dodao je netko u komentarima na njegovu objavu, “pa teletext prebaci s 13 na 16…”

“E, onda bi se najradije ubio!”, poentirao je snažno, te stavio nekoliko uskličnika.

Za današnje utakmice, međutim, ni tada, a ni danas, ne bi bilo potrebe za pretjeranom provjerom rezultata. Engleska bi trebala bez nekih većih poteškoća pobijediti Wales, a ni Njemačka koja i sama ima nekoliko Poljaka, ne bi trebala imati previše problema protiv njihove službene reprezentacije.

Uzela im je, naime, one najbolje…

Istina, Poljska će s Lewandowskim u napadu biti iznimno opasna, ali protiv Njemačke mašinerije neće, uvjeren sam, imati neke prevelike šanse. Kao uostalom i mnoge druge reprezentacije na ovom prvenstvu!

Utakmica koja se igra u 18h u Lyonu jedina je zbog koje bi bilo potrebe da se posjeti ta nekada popularna 663 stranica i malo pričeka da saznamo tko je u utakmici između Ukrajine i Sj. Irske izvukao deblji kraj.

Blagu prednost ipak dajem Ukrajini koja se uglavnom sastoji od dobro uigranih igrača iz Shakhtara, Dinamo Kijeva i Dnipra, a Sj. Irska – s druge pak strane – nema baš tako kompaktnu ekipu, niti nekog pojedinca vrijednog spomena.

Njihov izbornik Michael O’Neill izjavio je uoči prvenstva kako je njegova reprezentacija svoj cilj već postigla kada se kvalificirala na ovo veliko natjecanje, a to zasigurno neće pretjerano motivirati njegove igrače za neki veliki uspjeh.

Ćiro Blažević je, da se malo podsjetimo, uoči Svjetskog prvenstva ’98.g. najavio da će Hrvatska osvojiti to prvenstvo, pa iako su ljudi onda razvaljivali vrata tramvaja kada bi ga ugledali na ulici kako bi mu rekli da nije normalan, igrače je to njegovo povjerenje nadahnulo i sada, evo, neka pati koga smeta…

Izbornik Sj. Irske se odlučio za drugačiju taktiku, u kojoj je on, eto, donji, ali to će mu, bojim se, donijeti samo drugačiji rezultat od onog Ćirinog, te će donji i ostati.

Ukoliko se pak, odlučite ovu utakmicu gledati na televiziji, umjesto da samo pogledate rezultat na Internetu ili taj dobri stari, nešto ranije spomenuti teletekst, suicidalne misli će vam doći još brže nego ono nekoć davno kada bi vam stranica 663 prebacila s 13 na 16, a vi nemate tipku “hold” na daljinskom.