ČETVRTFINALE: Uz malo više hrabrosti, danas bi Hrvatska igrala protiv Poljske i otvorio bi nam se autoput do finala!

Današnja utakmica između Portugala i Poljske koje započinje u 21.00h na stadionu u Marseilleu, biti će itekako teška za gledati svakom hrvatskom navijaču. Da je naš izbornik Ante Čačić, naime, napravio pokoju zamjenu prije 85. i 115. minute, a onda u nekom trenutku iskoristio i svoje zakonsko pravo za trećom izmjenom, danas bi u četvrtfinalu umjesto ni malo atraktivnog Portugala, naša kockasta reprezentacija bila ta koja će istrčati protiv Poljaka. Srna bi plakao za vrijeme himne, Perišić pripremio neku novu frizuru, moguće s likom Tima Oreškovića ili Kolinde iznad zulufa, a Mandžukić bi se bezbeli i ovdje vukao poput lijene mačke po šesnaestercu…

Čorluka bi, nadalje, i u Marseilleu imao zavoj oko glave, Subašić skidao zicere, a Rakitić – Brozović – Modrić igrali bi “ševe” s protivničkim obrambenim igračima.

U tom slučaju, međutim, to ne bi bio Ante Čačić već neki mnogo ozbiljniji izbornik koji se ne bi bojao igrati na pobjedu kada već na raspolaganju ima tako moćnu momčad kao što je to bila naša.

Ukoliko netko u Hrvatskoj ipak skupi snage da pogleda tu prvu četvrtfinalnu utakmicu Europskog prvenstva, mogao bi svjedočiti buđenju ponajboljeg igrača na svijetu Cristiana Ronalda koji je itekako svjestan puta koji im se zahvaljujući ždrijebu otvorio do finala.

“Ma što put?”, rekao je Ronaldo shvativši s kojim se sve reprezentacijama mogu križati,”Ovo je autoput!”

S obzirom da znamo kakvu mašinu Cristiano ima u nogama, Poljacima bi u slučaju da se on zaista razigra kao što danas očekujem, a vjerojatno i 11 milijuna Portugalaca koji se barem na ovom prvenstvu pitaju gdje je taj najbolji nogometaš svijeta kojega viđaju kako svaki tjedan po nekoliko puta trpa mreže u Realovom dresu, možda bolje bilo da se odmah prestroje u desnu traku…

Drugi igrač koji će svakako igrati veoma važnu ulogu u svim Portugalovim potencijalnim pobjedama – shvatili smo najkasnije u našoj utakmici protiv njih – osamnaestogodišnji je Renato Sanches. Taj dugokosi momak koji je upravo potpisao četverogodišnji ugovor s Bayernom iz Munchena vrijedan 30 milijuna Eura, možda je i ponajveće pojedinačno otkriće dosadašnjeg dijela natjecanja. Čak je i inače veoma sebični Ronaldo, čim bi dobio loptu u utakmici protiv Hrvatske, pogledom tražio Sanchesa da mu je prepusti, a ovaj bi je onda carinio koliko god je trebalo.

Da li je to bilo samo zbog naše pasivnosti ili, eto, zbilja zbog njegovog neospornog talenta, najbolje ćemo vidjeti u današnjoj utakmici protiv čvrstih Poljaka koji su se do sada osim fizički, na jedanaestercima protiv Švicarske pokazali i psihički veoma stabilnima.

Teško je za pretpostaviti kako bi Hrvatska prošla na ovoj utakmici da je nekim neobičnim spletom okolnosti Strinić pet minuta prije kraja ipak izbacio onu loptu u aut, da je netko od petorice naših igrača faulirao Sanchesa prije nego što nam je ušetao u kazneni prostor ili, štajaznam, da se lopta odbila nekako neobično od Quaresmine lude glave i završila iznad našeg gola, ali mislim da će Portugal odigrati jednu sasvim drugačiju utakmicu nego što je bio slučaj u osmini finala i odnijeti pobjedu još u regularnom dijelu utakmice.

Ovakvu priliku da zaigraju u finalu prvenstva, naime, kao što im se zahvaljujući ovom ždrijebu ukazala, Portugal zasigurno neće prokockati. A, i Cristiano Ronaldo ima jedan dodatan motiv. Kako njegov prirodni neprijatelj Messi nije uspio napraviti ništa veliko na reprezentativnom planu, te je neki dan promašio penal zbog kojega su izgubili u finalu Copa Amerike, nakon čega se povukao iz nacionalne selekcije, ovo je savršena prilika da ga barem na tom planu pretekne kada je to već na onom klupskom skoro pa nemoguće…

Ovdje je to, eto, veoma vjerojatno!