Drugi dan: Bila 2 Švicarca. Jedan se zove Xherdan, a drugi Haris

Na kvartovskoj malonogometnoj ligi „Kozjak“, kladionica izgleda tako da uplatiš 10 kuna i, ako pogodiš pobjednika svih 7 utakmica, dobiješ 90% od ukupnih uplata.

To sam i učinio: uplatio sam 10 kuna, pogodio pobjednika svih utakmica i dobio – pazi sad – 9 kuna!

Naime, kako sam jedini uplatio, objasnio mi je organizator lige naknadno, dobio sam 90% od svojih 10 kuna.

“Čestitam”, rekao je!

„Braća Šapina su mali miševi spram vas…“, požalio sam se primajući čestitke i preuzimajući dobitak.

Tada sam shvatio da se ne isplati ulagati novac na sportsku prognozu, pa ni onda kada si siguran da možeš ispravno prognozirati sve parove kao što je slučaj s ove današnje tri utakmice.

Elem, u prvoj utakmici bi Švicarci, koji se sastoje uglavnom od generacije koja je 2009.g. u Nigeriji osvojila Svjetsko prvenstvo do 17 godina, s lakoćom pobijediti reprezentaciju Albanije koja – osim što je na ovo prvenstvo došla na dronu – ni nema neku pretjeranu kvalitetu.

Njihov trener talijanskog porijekla De Biasi, uspio je od prosječnih igrača kao što su Taulant Xhaka i onaj Balaj iz Rijeke napraviti reprezentaciju koja je u kvalifikacijama pobijedila čak i Portugal, ali Švicarci osim igre imaju i puno bolje Albance. Taulantov brat, na primjer, Granit Xhaka koji igra u Arsenalu odlučio se za razliku od svoga brata igrati za Švicarsku. Obojica su rođena u Švicarskoj, prošli njihove omladinske nogometne pogone i mlađe reprezentativne selekcije, a kada je trebalo birati za koju će seniorsku vrstu nastupati svatko je pošao svojim putem. Granit onim finim, u potpunosti asfaltiranim, a Taulant po onom blatnjavom…

Mehmedi je još jedan od tih albanskih Švicaraca koji će danas u Lensu istrčati protiv svojih zemljaka, a neće ni njihov najbolji igrač Shaqiri biti u potpunosti ravnodušan.

Pa nije, jebatga, hladni Švicarac…

Ostali švicarski reprezentativci koji bi svojom kvalitetom mogli pridonijeti nekom dobrom rezultatu su naš Drmić i Seferović, a Vladimir Petković koji je njihovu reprezentaciju preuzeo nakon Ottmara Hitzfelda neće imati nikakvu ispriku ako s ovim igračima ne dogura najmanje do četvrtine finala.

Utakmicu između Walesa i Slovačke, koja je na rasporedu u 18h, malo tko će uopće gledati. Doduše, samo zbog Balea koji je ovu sezonu u Realu odigrao na vrlo visokoj razini, trebalo bi na kladioničarskom listiću – kada bih ga kojim slučajem zbilja ispunjavao – odigrati na pobjedu Walesa. (Rezultat se ionako može provjeriti kasnije na teletekstu, pa ako ste izgubili nešto novca, barem niste i vremena…)

Treća utakmica dana, međutim, mnogo obećava, i to isključivo zbog Engleza koji bi napokon mogli ponovno napraviti neki dobar rezultat. Iako se nisu riješili Roya Hodgsona nakon prošlog Svjetskog prvenstva, a na kojemu su se neviđeno osramotili i ispali još u skupini, napokon su shvatili da im reprezentaciju ne trebaju predvoditi igrači kojima je važnije kakvu imaju frizeru ili, štajaznam, koliko ih ljudi prati na Twitteru, već igrači poput Kanea i Verdyja koji su prije svega navijači te reprezentacije – baš poput onog tvorničkog radnika, pijanca iz puba ili fizikalca – a tek onda njihovi igrači.

Rooney je isto jedan od takvih, a Millner i Lallana, koji su tek pod Kloppom u Liverpoolu shvatili što znači igrati požrtvovno, biti će također važne karike u ovom njihovom itekako realnom pokušaju da nogomet ponovno vrate kući. Ili da ga, eto, barem što više približe.

Rusi, protiv kojih danas igraju, neće im, bezbeli, u tome stajati na putu…

—-

Uplata na ova tri para trebala bi vam donijeti iznos nekih pet ili šest puta veći od onoga koji ste uložili, a što – složiti ćete se – u ovo doba krize i recesije uopće nije zanemarivo.

Osim, naravno, ako ne bude kao na ranije navedenoj malonogometnoj ligi “Kozjak”, a zbog koje ja u ovu prognozu upuštam samo na teorijskoj razini, riječ o nekim namještaljkama.

Šanse za to su, pa čak i na Europskom prvenstvu – a pogotovo u utakmicama gdje se susreću braća i nekadašnji zemljaci, a od kojih je jedan po prvi put na ovako velikom natjecanju – isto poprilično velike…