Šesti dan: 3 nezanimljive utakmice

Kada bih na početku ovog drugog kruga odigravanja utakmica na Europskom prvenstvu želio objasniti kako funkcionira klađenje nekome tko baš i nema iskustva s tim, učinio bih to na primjeru današnje utakmice između Francuske i Albanije koja se igra u Marseilleu oko 21h.

Rekao bih mu, naime, da ukoliko uloži 20 kn na pobjedu Francuske, a koeficijent je, recimo, 1.60, na kraju će izgubiti i tih početnih 20 kn jer će Francuska reprezentacija biti sretna ako večeras izvuče i neriješen rezultat protiv motiviranih Albanaca koji nemaju što za izgubiti, a mogli bi svakako biti jedno od većih iznenađenja turnira.

Pri tome, naravno, ne mislim da će osvojiti prvenstvo, ali prolazak skupine bi u njihovom slučaju bio ekvivalent osvajanju.

Prije toga igraju se još dvije utakmice, ali u njima ne bi trebalo biti nikakvih posebnih iznenađenja. Slovačka je sa Škrtelom, Hamšikom i Adamom Nemecom favorit protiv Rusije koja nije uspjela pronaći nekog novog igrača koji bi po kvaliteti mogao zamijeniti njihova Messija – legendarnog Arshavina. Istina, izbornik Leonid Slutski uspio ih je posložiti mnogo bolje od Fabija Capella koji je u Rusiji uspio samo dobro zaraditi, ali ne i ostvariti neki rezultat, ali bez par izrazito kvalitetnih igrača imati će velike poteškoće da pripremi reprezentaciju za predstojeće Svjetsko prvenstvo kojemu će biti domaćini. Ovo sada, čini mi se po njihovoj igri, im i nije prioritet…

Igrače poput Arshavina teško je doduše pronaći, a kada sam ga već spomenuo – pri čemu sam se iz poštovanja spram njegova neograničenog talenta naravno ustao – ne bi bilo u redu da ne navedem kako on ima završenu školu modnog dizajna, te posjeduje modnu marku ženske odjeće. Većinu toga je i sam dizajnirao, a njegovi proizvodi ukljućuju ozbiljne ženske haljine i sportske trenirke, tako da su veoma mali izgledi da će se ponovno vratiti u formu i reprezentaciju. Napisao je i, da spomenem još i to, knjigu genijalnog naslova: “1000 pitanja i odgovora o nogometu, ženama i novcu”.

Možda ju je Leonid Slutski, prije ovog prvenstva, trebao barem malo prelistati…

Druga popodnevna utakmica između Rumunja i Švicarske reprezentacije, isto kao i prethodna, ne bi trebala ponuditi neko preveliko iznenađenje. Švicarska je tu veliki favorit i trebala bi ostvariti komotnu pobjedu. Pitanje je samo – sudeći po člancima u Švicarskim novinama, te skoro pa svakodnevnim raspravama na njihovoj televiziji – hoće li tu pobjedu slaviti i jedan Švicarac ili su oni trajno izgubili svoju reprezentaciju, a koja je sada postala okupljalište talentom mnogo bogatijih došljaka?

Sigurno je samo to da bez tih stranaca za njihovu reprezentaciju nitko ne bi ni čuo, barem ne na ovom prvenstvu, a ovako ćemo o njima slušati moguće i u četvrtfinalu…